Introductie blogserie Tijd

7 mei 24 | Blogserie Tijd

Leestijd: circa 2 minuten

Veel tijd, weinig tijd, tijdsdruk, tijdverlies. Allemaal vormen van tijd die we allemaal op verschillende momenten ervaren. Toch hebben we allemaal precies 24 uur in een dag. Geen seconde langer. Of korter.

Grip op je dag. Grip op je werk. Grip op je agenda. Grip op je leven. Kortom grip op je tijd, is iets dat we allemaal willen. Niet allemaal evenveel misschien, maar toch. Zonder op z’n minst enige grip is het een gedoe.

Is het voor leidinggevenden nog net iets belangrijker dan voor andere medewerkers?

Ja, ik denk het wel. Je hebt namelijk een verantwoordelijkheid gekregen die maakt dat mensen, en vooral je team, kijken naar hoe jij dingen doet. Dat gaat meestal onbewust. De kracht van dat voorbeeldgedrag wordt nog steeds grondig onderschat. Dat neemt niet weg dat ik blijf zeggen; mensen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet. Ze doen je na. Ze leren van je. Loop jij altijd net overal te laat binnen? Vergeet je gemaakte afspraken? Vergeet je je thuis soms compleet, omdat er werk af moet? Het wordt gezien. Het is zonder woorden toestemming geven voor te laat komen, voor afspraken vergeten en voor je werk belangrijker maken dan je gezin of partner.

Natuurlijk loop je je hier niet de hele dag bewust van te zijn. Maar vanaf nu kun je het niet meer ontkennen. Wat je eenmaal weet, kun je niet meer niet-weten. Je gedrag aanpassen is een proces. Dat is niet morgen klaar. Nu we het daarover hebben; het is nooit klaar. Weet je dat ook vast. Je leven veranderd. Andere baan, andere man of vrouw, ander huis. Bedenk het maar.

Maar we beginnen met wat achtergrond

Hoe kostbaar tijd eigenlijk is. Hoe perceptie ervoor zorgt dat de ene minuut veel langer duurt dan de andere. In het derde deel hebben we het over regie en wat daarvoor nodig is. Deze achtergrond is voor iedereen hetzelfde. Hoe jouw grip er uiteindelijk uit gaat zien is heel persoonlijk. Geen twee mensen en geen twee levens zijn hetzelfde. Leren van anderen is super-waardevol, maar daarna je eigen weg kiezen is wat maakt dat het gaat werken.