Het verschil tussen korte en lange termijn

15 mei 24 | Kort

Leestijd: circa 1 minuut

In de wereld van business coaching gaat het vaak over grote doelen stellen en die uiteraard vanaf volgende maand halen. Dat doe je meestal door “te knallen”. Het zijn niet mijn type woorden😊

In een vorig blog schreef ik over richting

Waar anderen het woord visie of moonshot of droom gebruiken. Of doel natuurlijk.

Niks mis met een doel stellen en ervoor gaan

Voor dingen die je op korte termijn te doen hebt werkt dat prima. Het is te overzien en de haalbaarheid is tot op zekere hoogte goed in te schatten. Dat zijn dingen die je af kunt strepen als je er consistent aan werkt*.

Voor dat wat je op lange termijn zou willen bereiken gelden andere maatstaven

Wat mij betreft dan. Je droom is zo ver weg en van zoveel factoren afhankelijk dat het onmogelijk is om de werkelijke haalbaarheid daarvan in te schatten.

Dat is waarom ik denk dat richting een beter woord is. Dat is wat een beeld van waar je ooit uit zou willen komen namelijk voor je doet. Het geeft je letterlijk richting. Onderweg naar je ideale situatie zul je heel wat t-splitsingen en kruisingen tegenkomen. En welke afslag neem je dan? Degene die je het meest in de goede richting helpt.

Dat is nooit een rechte lijn

Zo werkt het leven niet. Geeft helemaal niks. Als je ondertussen rustig doorwerkt aan die korte termijn doelen die je in de goede richting helpen, kun je onderweg ook nog genieten van het uitzicht. En van dat wat je teweegbrengt. Dat lijkt me een succesvolle strategie.

Van welke woorden of uitspraken gaan jouw hakken in het zand?

En welke woorden gebruik je dan wel?

 

* Nee, dat doe je niet “knallend” wat mij betreft. Eerder met focus, consistentie en een liefdevolle hoeveelheid discipline. Da’s vast niet sexy, maar het haalt wel resultaten zonder dat het slopend is. Consistent in de goede richting werken is een duurloop, geen sprint. Het is wijs gebruik van je creativiteit en energie.

Is “knallen” ook niet niet jouw ding en heb je wel behoefte aan een heldere richting? Misschien is het dan tijd om eens te sparren.