Je werk de baas

18 apr 24 | Kort

Leestijd: circa 1 minuut

Is het je vak of je werk?

Ondernemers waar ik mee in gesprek ben vinden dat een wonderlijke vraag😊 Een enigszins ontregelende vraag zelfs.

Toch denk ik dat het twee heel verschillende dingen zijn.

Je vak is alles waar je energie van krijgt. Dat waarvoor je ieder morgen uit je bed komt. De dingen die je doet zonder dat je erbij stilstaat dat het een excellente vaardigheid is. Als je compleet de tijd vergeet, dan ben je hoogstwaarschijnlijk bezig met je vak.

Je werk is dat wat er ook moet gebeuren als je ondernemer bent.

En het maakt niet uit of je zelfstandig werkt of een organisatie heb opgebouwd. Er blijven dingen die je moet doen en waar alles wat voor je vak geldt niet aan de orde is.

Ik ken weinig ondernemers die energie krijgen van hun administratietaken. Die volledig de tijd vergeten als ze met hun marketing aan de slag zijn. Of alles wat met personeelszaken te maken heeft zien als hun excellente vaardigheid.

Nog gekker🫣 Mijn gesprekken met ondernemers gaan vrijwel altijd op de een of andere manier over marketing of communicatie. Maar dat voor mezelf doen? Stomvervelend! Mijn vak is namelijk het uitpluizen van taal, van wat iemand wil zeggen en doen, het verhelderen van focus en het zorgen voor een ademende structuur om het vol te houden. Voor mijn eigen bedrijf is marketing ook gewoon werk😉

Dus als je je afvraagt waarom sommige zaken je zo zwaar vallen.

Maak eens onderscheid tussen je werk en je vak.

Je werk is een (belangrijke) hygiëne-factor om je bedrijf goed te laten draaien. Je vak is dat waar je impact mee maakt. Dus richt je werk vooral efficiënt in, maak gebruik van automatisering waar mogelijk of huur iemand in die er wel gelukkig van wordt. Hou jij meer tijd en energie over voor je vak*.

*Dat waar je voor betaald wordt!