Perceptie 3/3

7 mei 24 | Blogserie Tijd

Leestijd: circa 2 minuten

Iedereen heeft 24 uur

Hoe lang duurt jouw dag? Hoeveel uur slaap je? Hoeveel uur eet je, relax je, sport je, werk je? Iedereen heeft dezelfde 24 uur. Ik vind het soms nog steeds confronterend om te bedenken dat daar het verschil dus niet zit. Het verschil zit in de keuzes die ik maak als het om mijn tijd gaat. Mijn keuzes. Daar kan ik niemand anders verantwoordelijk voor houden. Hmmmm. Dat is soms best ongemakkelijk.

Tijdsdruk

Tijdsdruk is een ervaring. Het bestaat niet echt. En toch voel je het wel echt. Het gevoel dat je van het één naar het ander rent. Dat je achterna gezeten wordt. De hele tijd haast hebt.

Beter plannen is een oplossing. Ja, maar wel een waardeloze. Want teveel is teveel. Ook als het superstrak gepland is. Dan heb je nog steeds geen tijd om na te denken, adem te halen, misschien zelfs even niks te doen. Dat kan wel op het moment dat je heel bewust ja en nee zegt tegen dingen.

Weet je nog? Een nee voor iets of iemand, is een ja voor jezelf. Het zijn jouw 24 uur. Jij mag kiezen. Wat zou het je opleveren als er meer rust in je dag, week en maand zit?

Zeeën van tijd

Wat zou het je opleveren als je misschien zelfs ervaart dat je tijd genoeg hebt? Tijd genoeg zeg je? Hoe dan?

Dat weet je al. Kijk, ik hoor vaak dat er dan gekozen moet worden tussen allemaal leuke dingen. Hoe kan dat nou? Sport is leuk. Met vrienden uit eten is leuk. Met je kinderen naar de dierentuin is leuk. Een goed boek lezen is leuk. Die ene serie bingewatchen is leuk. Natuurlijk is dat zo. Maar is het ook leuk als je het allemaal op dezelfde dag doet? Hoe kijk je terug op al die activiteiten als je er niet eentje echt bewust hebt meegemaakt, omdat je steeds op je horloge keek?

Ik overdrijf misschien een beetje. Maar toch ook weer niet heel veel. We lijken wel bang voor een leeg weekend. Een werkdag zonder afspraken. Doe vooral wat je leuk vindt en waar je blij van wordt, maar doe het zo dat je het nog heel lang vol kunt houden en leuk blijft vinden.

Doe je druk of ben je druk?

“Hoi! Hoe gaat het?”
“Ja, goed. Druk!”

“Hallo! Lang niet gezien. Lekker druk zeker?”
“Neuh.”

“Niet? Wat vervelend!”
“Nou, nee hoor.”

Het eerste gesprek vinden we doodnormaal, het tweede blijft wat gek. En toch vind ìk het gek dat hoe het mij gaat af te meten is aan hoe druk ik ben. Dat het goed met me gaat als ik me drie slagen in de rondte ren. Nou, dat heb ik gedaan en dat beviel niet. Was ook niet goed voor me, trouwens.

Als ik (te) druk ben loopt de spanning op, word ik ongezelliger, kan ik me minder goed focussen, word ik slordiger. Het is echt nergens goed voor. Ik wil dan ook zo snel mogelijk terug naar rust en overzicht. Naar wel de hele dag werken, maar niet het gevoel hebben dat ik standaard een dag of drie achterloop. Toch máák ik me geregeld even heel druk. Gewoon even lekker doordoen. Met de dingen die ik die week of dag wil doen. Dan heb ik de regie over mijn dagen. Heerlijk. Op het saaie af soms.