Samen

Leestijd: circa 2 minuten

Onderzoeken wat voor jou goed voelt en wat niet, is dus werken aan en met jezelf. Persoonlijke ontwikkeling. Dat wil niet zeggen dat je dat altijd helemaal alleen moet of zelfs kunt doen.

Ons brein is een meester in het ontwijken van belangrijke vragen en pijnlijke onderwerpen. Er is daarom helemaal niets mis met het vragen van hulp. Wat mij betreft is het toelaten van hulp een teken van moed. Je gaat bewust iets aan waarvan je weet dat het wel eens lastig kan worden. Je vraagt een ander je een spiegel voor te houden en je te helpen door vragen te stellen. Dat deed en doe ik ook. Soms is dat prettig met mensen die je goed kennen en dichtbij je staan. Een andere keer wil je misschien juist een buitenstaander. Ik heb met beide goede ervaringen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor al die dingen waar je bewuste keuzes in wilt maken. Je kunt proberen alles zelf uit te zoeken. Waarschijnlijk zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Praat daarom met anderen, mensen die je kent en vertrouwt. Vraag wat zij zien, denken, doen. Er zijn zoveel perspectieven. Er is zoveel kennis, vaak heel dichtbij.

Natuurlijk is de uiteindelijke beslissing persoonlijk, maar ook die is niet onomkeerbaar. Nieuwe informatie of iets nieuws geleerd? Dan verander je van standpunt of herzie je een beslissing. Helemaal niets mis mee. Iemand die nooit van standpunt veranderde, heeft nooit iets geleerd tenslotte. Dit geldt ook en misschien zelfs vooral voor zaken die jou als persoon aangaan. Welke loopbaan kies je? Wat geef je prioriteit? Wie vraag je jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling?

Kiezen voor vakmanschap is per definitie kiezen voor dingen samen doen. Als het vak dat je uitoefent geen impact heeft op iets of iemand, heeft het dan bestaansrecht? Een goed product maakt een verschil voor de maker en de ontvanger. Hetzelfde geldt voor een waardevolle dienst. Ook als dat een vriendendienst is. Ik wil benadrukken dat het dus niet hoeft te gaan om grote aantallen producten of mensen. Eén kan waardevol zijn. De impact die iets heeft is dus niet hetzelfde als nuttig of efficiënt zijn. Denk aan kunst. Dat kan veel impact hebben, zonder dat het efficiënt genoemd zal worden.

Vakmanschap gaat over zorgen voor de toekomst. Het opleiden van anderen, zoals jij bent opgeleid. Het zelf continue blijven leren en mee-ontwikkelen met het vak. De kennis die je in de loop van de tijd opdoet is daarbij van wezenlijk belang. Het nieuwe kan niet bestaan zonder het oude. Vandaar dat ik liever zeg dat een vak zich ontwikkelt, in plaats van verandert. Verandering impliceert een geheel nieuwe start, terwijl ontwikkeling voortbouwt op het goede dat er is.