Uitrusten

7 mei 24 | Blogserie Tijd

Leestijd: circa 2 minuten

Nog één ding

Vergeet niet ook je rust en ontspanning in te plannen. Hard werken is niet erg als je ook zorgt voor voldoende ontspanning en rust. Ik noem ze bewust allebei.

Ontspanning kan betekenen dat je wel bezig bent, maar met iets waar je energie van krijgt of waar het rustig van wordt in je hoofd. Voor mij is dat koken. Heerlijk om na een dag werk de keuken in te duiken en te snijden, roeren en proeven. Het vraagt een vorm van focus waardoor mijn brein de dag kan verwerken.

Rust is passief en vooral slapen. Voldoende slaap lijkt soms hopeloos uit de mode. Laat je niet voor de gek houden. Een continu slaaptekort heeft een negatief effect of zo veel aspecten van jou en je leven. Als je een slechte slaper bent, is het aan te raden te onderzoeken wat je kan helpen om goed door te slapen. Tussen de zeven en negen uur slaap is goed voor je. En ja, als je vroeg op moet, dan ga je dus ook vroeg naar bed. Ik sta om half zeven op en lig uiterlijk om half elf in bed. In het weekend sta ik wat later op, maar op zaterdag en/of zondag “bijslapen” doe ik al jaren niet meer. Het is gewoon niet meer nodig.

En dan nog wat

Nee, ik houd me niet altijd aan mijn eigen adviezen 😬 Ik klooi soms ook maar aan. Raak de draad kwijt en gefrustreerd. Ik leer nog steeds bij en verfijn en pas aan waar nodig. Soms is dat wekelijks, soms maanden niet.

Ik heb dit natuurlijk ook niet allemaal zelf bedacht. Daar heb ik helemaal geen tijd voor 🤭 Het is mijn samenvoegsel van alles wat ik uit boeken, artikelen, podcasts en video’s leerde. Je hebt op diverse plekken in de tekst links naar die bronnen gevonden. Gebruik ze vooral om jouw TIJD nog meer op jouw manier in te richten.

Vergeet niet dat alles wat je gaat doen een experiment is. En die kunnen niet mislukken! Van experimenten leer je dingen, dat is alles. 

Mocht je wat aanmoediging kunnen gebruiken, laat me dat dan weten. Samen vinden we een vorm die ervoor zorgt dat je impact kunt maken, dat op de best mogelijke manier doet en er plezier in blijft hebben.