Vijf carrières tegelijk

Leestijd: circa 2 minuten

Tijdens de voorbereiding voor dit schrijfwerk bedacht ik me dat ik op dit moment eigenlijk vijf carrières heb. In willekeurige volgorde.

  • Ondernemer, omdat ik daarmee mijn vak kan uitoefenen en mijn brood verdien.
  • Oppas-buurvrouw, omdat ik gek ben op mijn kleinste vriendinnetjes en heel veel van ze leer. (Zingend door de regen is zoveel fijner dan mopperend.)
  • Hobbykok, omdat ik houd van het bedenken, het inkopen en het bereiden van een maaltijd. En ik houd van het zorgen voor de mensen die mee-eten.
  • Familielid, omdat zij de mensen zijn die mij het beste kennen en waar ik er voor wil zijn, zoals zij er voor mij zijn. Dat gaat verder dan bloedverwanten. De kleine vriendinnetjes en hun ouders zijn óók familie.
  • Vriendin, omdat ik leer van de goede gesprekken en geniet van het plezier en de slappe lach.

Hoe kan het dan dat alleen de carrière als ondernemer voor de buitenwereld telt? De kracht en het plezier zitten in de balans. Ik zou niet kunnen zeggen dat er één belangrijker is dan de ander. Dat is anders geworden sinds ik zelfstandig ben. Toen ik werknemer was voelde ik me niet vrij om de balans echt zelf te bepalen. Mijn baan kreeg altijd meer prioriteit. Nu, zeven maanden nadat ik wegging, begin ik de vrijheid om zelf de balans te bepalen echt te waarderen. En natuurlijk, die ervaren vrijheid is afhankelijk van hoe goed ik mijn brood zal kunnen verdienen als ondernemer. Mijn zelfstandigheid en vrijheid gaan ook over economische onafhankelijkheid. Geld verdienen is daarmee één van de doelen, niet het hoofddoel.

Hoe prachtig zou het zijn als we carrière weer zien zoals Van Dale het stelt? Een loopbaan. Werk waarin je goed vooruitkomt. Dat kan betaald en onbetaald zijn, meest waarschijnlijk een combinatie van de twee. Dat is altijd iets waarvan en waarvoor je blijft leren. Je blijft jezelf ontwikkelen. En of je dat nou boven in die boom doet of onderin, dat doet er niet toe. In een ideale wereld zagen we die boom gewoon om. Dan gaat een loopbaan over bijdragen op basis van vakmanschap. Mijn loopbaan als levenswerk. Ik vind dat een prettig idee.

Hoe ziet jouw lijstje eruit? En hoe is het met de balans?