Aan de slag 3/4
Leestijd: circa 2 minuten
Hoe ziet je jaar eruit?
We beginnen op een soort van metaniveau. Wat zijn de grote blokken in je jaar die je nu al kunt aangeven? Je vakantie. De feestdagen. Familieweekenden. Denk hierbij in weken, weekenden en meerdere aaneengesloten dagen. Kleur ze in of arceer ze.
Hoe ziet je maand eruit?
Dan ga je hetzelfde voor iedere maand doen. Wat weet je al? Welke afspraken zijn er al gemaakt? En ook, in november kun je met die zorgverzekering aan de slag 😉 Als je dat nu in de eerste week van november zet, kun je tegen die tijd beslissen wanneer je het werkelijk gaat doen. Maar je hoeft er tot die tijd niet meer aan te denken èn het hoeft niet op het laatste moment. Heerlijk toch?
Dus, vul de maand met de vaste sportafspraken, de dagen dat de kinderen bij opa en oma zijn, de dagen dat je voor je werk altijd op een andere locatie bent. Alles wat je inzicht geeft in de tijd; is die vrij te besteden of is die al op een manier besproken?
Dit is nog steeds een redelijk grove planning. Je geeft bv alleen aan of het de ochtend, middag of avond vult. Taken die in die maand moeten gebeuren schrijf je op de eerste maandag. Tegen die tijd ga je ze definitief inplannen.
Hoe ziet je week eruit?
Door de maanden in te vullen beginnen ook je weken vorm te krijgen, want veel herhalende afspraken zullen eens per week of per twee weken zijn. In je weken kun je ook je werktijd arceren. Wanneer ben je aan het werk, thuis of bij je werkgever? Wat is reistijd? We vergeten het vaak, maar stiekem gaat er best veel tijd zitten in de logistiek!
Hier zit dus ook het geheim van werkelijk twee keer per week naar de sportschool gaan! Je hebt vooraf nagedacht over wanneer je dat gaat doen en dat in je agenda gezet. Dan gaat het vast nog wel eens niet, maar als je je in 90% van de gevallen aan de afspraak houdt dan is dit voornemen een makkie. Je hebt het niet aan toeval overgelaten.
Hoe ziet je dag eruit?
Mijn dag is niet meer zo toevallig als vroeger. Ik heb voor mijn weekdagen een duidelijke structuur, die in de afgelopen jaren is ontstaan. Het is onmogelijk voor mij om je advies te geven over hoe je je dag moet inrichten. Het is zo afhankelijk van de rollen die je hebt. Ik heb geen kinderen, dus geen rekening te houden met ontbijt, lunch of naar school gaan.
Maar werk in ieder geval naar een ritme toe; opstaan, sport, ontbijt, kinderen naar school, koffie met jezelf, werk enzovoort. Het voordeel van een ritme is namelijk dat het houvast geeft en na wat tijd een soort van vanzelf gaat. Ik hoef niet meer na te denken over mijn ochtend; ik sta op, pak mijn yogamat, doe yoga, drink thee, kleed me aan, schrijf in mijn journal, drink een espresso en ga rond half negen naar mijn kantoor. Iedere dag. Het voelt gek als het NIET zo gaat.

Dat is wat ik je gun, dat je dagen minder toevallig zijn. Een beetje saai zelfs? Ja, misschien. Maar heel eerlijk; ik vind dat wel fijn, want het betekent dat ik energie overhoudt voor andere dingen.
Blokkeren maar!
Je hebt al dat werk niet voor niets gedaan, natuurlijk! Het gaat je alleen helpen als je het iedere dag ziet en je het in de allermeeste gevallen ook respecteert.