Aan de slag 2/4

7 mei 24 | Blogserie Tijd

Leestijd: circa 1 minuut

Breng prioriteiten aan

Prioriteiten aanbrengen. Het lijkt zo makkelijk. Begin daarom met je hoofdrollen; welke rollen zijn èn belangrijk èn (vaak) urgent? Je moederschap of vaderschap is er vast zo één. Je medewerkerschap misschien ook. En je rol in de familie of vriendengroep? Welke plaats neemt die in? Je hoofdrollen gaan over verantwoordelijkheid en energie. Je bent of voelt je verantwoordelijk en je krijgt er energie van. Covey noemt dit de Big Rocks. Als je de activiteiten die bij je hoofdrollen horen eerst in je planning zet, dan is er omheen ruimte genoeg voor de diverse bijrollen. Andersom gaat niet werken. Met al die bijrollen kun je je week makkelijk vullen. Of anderen doen het voor je.

Geloof me, je moet stevig staan om je tijd niet over te laten nemen door de spoedjes, de “even-tussendoortjes” en de “ik-heb-het-wat-te-lang-laten-liggen-nu-heeft-het-haast-jes”. Dat geldt zowel voor privé dingen als voor je werk. Op het nippertje nog je nieuwe zorgverzekering regelen kan natuurlijk. Maar je weet precies vanaf wanneer je kunt overstappen, dus in feite kun je dat heel goed inplannen. Als er dan nog onverwachte vragen beantwoord moeten worden, dan is daar gewoon tijd voor. Is dit prioriteiten aanbrengen? Jazeker! Als je graag wilt overstappen, dan zal er een moment moeten komen waarop je dat regelt. Dat het regelen voorrang krijgt op andere dingen. Want vanzelf gaat het niet.

Hoeveel tijd, voor wat, voor wie, wanneer?

Je kunt het volgende op papier of digitaal doen, net wat je prettig vindt. Houd in ieder geval je overzicht van hoofd- en bijrollen bij de hand. Als papier je voorkeur heeft gebruik dan printbare maandoverzichten. Google op “printbare kalender” zodat je de maanden met de juiste data kunt printen.