Aan de slag 1/4

7 mei 24 | Blogserie Tijd

Leestijd: circa 2 minuten

Nu is het tijd om het ook echt te gaan doen

Regie nemen over je tijd. Bepalen wat belangrijk voor je is, wie of wat tijd van je krijgen en hoe je je jaar, maand, week en dag gaat invullen.

Ik hoor je denken “mijn jaar?!”. Dat is minder gek dan het lijkt, vooral omdat je op langere termijn over steeds grotere blokken tijd gaat nadenken. De clou is dàt je er over nadenkt. Dit praktische deel gaat nooit helemaal af zijn. Je begint met iets dat werkt, er verandert iets in je omstandigheden en dat vraagt aanpassing van je basisstructuur. Geen probleem. Gooi het hele idee van af en perfect gewoon nu vast weg, dat geeft heel veel rust. Laat het met je mee groeien en ontwikkelen. Het is van jou en je mag het dus altijd, echt altijd, aanpassen.

Belangrijk

Laten we beginnen bij het bepalen van wat je nou eigenlijk belangrijk vindt. De vrijwillige en de meer verplichte dingen. De leuke en de “moet nou eenmaal gebeuren” zaken. Wees zo volledig mogelijk.

Welke rollen vervul je allemaal?

Maak een lijst van al je rollen. Wat ben je allemaal? Zoon/dochter, vader/moeder, partner, medewerker, zus/broer, product manager, leidinggevende, tennismaatje enzovoort enzovoort. Niet te snel denken dat je klaar bent. Er zijn vast wat onverwachte of minder officiële rollen die toch ook tijd van je vragen.

Ik ben bijvoorbeeld ook Buurvrouw. Niet omdat ik naast iemand woon, maar omdat goede vrienden van ons tegenover ons wonen en hun dochters noemen ons Buurman en Buurvrouw. Wij eten iedere vrijdag samen, de ene week bij ons, de andere bij hen. Dat vraagt dus tijd. Tijd die ik met liefde vrij houd en zelfs bescherm. Die avonden zijn belangrijk voor me.

Vul de lijst gedurende een week of twee steeds aan. Je komt vast nog dingen tegen die je vergeten bent.

Kies je ervoor ze allemaal te vervullen?

Als je denkt dat de lijst zo compleet mogelijk is, sta er dan even bij stil. Het is een illusie dat je alle rollen helemaal vrij kunt kiezen. Sommige krijg je er gewoon bij, andere ontstaan en je weet misschien niet eens meer goed hoe dat ging. Dit is hét moment om je af te vragen of al die rollen belangrijk voor je zijn of dat er misschien dingen ingeslopen zijn die niet meer bij je passen of horen. Of rollen die heel veel tijd vragen, maar heel weinig opleveren.

Afscheid nemen of stoppen met dingen kan ontzettend lastig zijn. Soms kun je niet eens goed uitleggen waarom je ergens niet meer mee door wilt. Dat is ok. Ook als andere mensen daar minder blij van worden. Uiteindelijk doe je dit om je tijd aan de dingen te kunnen besteden die zonder enige twijfel belangrijk voor je zijn. Die keuze mag je altijd maken, zelfs als anderen daar wat van vinden.