Motivatie is onzin!
Leestijd: circa 3 minuten
Mel Robbins heeft gelijk
Motivation is garbage (motivatie is onzin)
Wij mensen zijn niet gemaakt om zin te hebben in dingen die moeilijk, spannend, onzeker of oncomfortabel zijn.
Kijk. Als ik ga zitten wachten tot ik zin heb om te gaan sporten, dan komt het niet goed. Ik heb er een grondige hekel aan. Naar de sportschool? Al krijg ik er geld voor. Ik. Ga. Echt. Niet.
Maar ik sport wel. Iedere werkdag begint met een stevige wandeling. En ik doe twee keer per week yoga en twee keer per week krachttraining. Het eerste al jaren, het laatste sinds ik overgangsklachten kreeg. En het helpt. Mentaal en fysiek.
Dáárom doe ik het. Niet omdat ik er zin in heb. Ik hoef ook geen killer-body (sowieso, wie heeft dat woord bedacht?!). Ik doe het voor het resultaat; een sterker lijf, een betere conditie en, de belangrijkste voor mij, een goede mentale conditie.
Een strategie die werkt
Het lukt omdat ik geleerd hebt dat ik het in mijn planning moet zetten. Het is een onderdeel van mijn dag. En dankzij Mel Robbins weet ik dat ik het moment van aarzeling als de reminder komt moet zien te omzeilen. Voor mij wil dat zeggen dat ik moet weten welke les ik ga volgen (dat staat dus ook in mijn planning) en dat mijn kleding klaarligt.
Uitzoeken welke strategie voor mij werkt was een proces. Oefening baart kunst. En soms lukt het niet. Ook goed. Morgen weer een dag.
Wat heeft dit met je bedrijf te maken dan?
Nou, wees eens eerlijk. Voor welke dingen zit jij te wachten tot je er zin in hebt? Tot je de motivatie voelt om er aan te beginnen?
Vooral de dingen die je werk zijn en niet je vak, kunnen lastig zijn. Want inzicht in je financien is handig en ook spannend. Je weet dat het maken van een kwartaalplan helpt, maar makkelijk is het niet. Je wilt regelmatig posten over je vak, inzichten delen, maar dat stemmetje “wie denk je wel dat je bent!” houdt je steeds weer tegen.
Vind jouw strategie
Dan is het eerste doel om uit te zoeken wat je kunt doen om dat moment van aarzeling te omzeilen. Het begin kleiner maken kan een goede eerste strategie zijn. Ik ben begonnen met work-outs van 10 minuten en heb dat in de loop van de tijd uitgebouwd.
Voor je financiën hoef je niet meteen een accountant in te huren voor advies. Eerst een boek lezen of een video kijken over wat gezonde financiën eigenlijk zijn kan ook. Dat geeft grip en aanknopingspunten voor je volgende stap.
Een andere optie is het kleiner maken in tijd. Besteed deze week iedere dag een kwartier aan een kwartaalplan maken. Als je iedere dag 15 minuten ideeën opschrijft weet ik zeker dat je aan het eind van de week de meeste ingrediënten voor het plan bij elkaar hebt.
Het samen doen helpt
Het helpt als er iemand over je schouder meekijkt en je aanmoedigt. Als iemand met je meedenkt om de beste strategie voor jou te vinden.
Dat werkt omdat het een stok achter de bekende deur is. Als je een afspraak hebt, ga je er zeker mee aan de slag. Of het nou een andere ondernemer is of iemand die je inhuurt; vreemde ogen dwingen.
Samenwerken zorgt er ook voor dat je te zien krijgt hoe iemand anders het doet. Wat kan helpen om je eigen ideeën aan te scherpen. Of je krijgt goede, verhelderende vragen voorgeschoteld, waar je plan of idee beter van wordt.
Laat je niet gek maken
Geen enkele ondernemer is begonnen met een mooi opgemaakt plan, waarin alles logisch is en dat direct tot daverende resultaten leidt. Het begint altijd met een goed idee en een kluwe dingen waar je ook nog wat mee moet.
Tegen de tijd dat het LinkedIn, Instagram of een website bereikt is er al heel wat tijd, aandacht, frustratie en liefde in gaan zitten. En zelfs dan levert het waarschijnlijk iets anders op dan je bedacht hebt. De kans dat je exact voorspelt wat er gaat gebeuren is namelijk nihil. Misschien is het minder goed dan je gehoopt had, misschien wel veel beter.
Het belangrijkste dat je voor jezelf kunt doen is stapjes zetten. Het maakt niet uit hoe klein. En regel hulp, in welke vorm dan ook. Het maakt beginnen en volhouden zoveel makkelijker.