Vakantie – stressvrij vertrekken en terugkomen

3 jun 24 | Blog

Leestijd: circa 3 minuten

Vakantie. Lekker hoor. Toch?

Krijg je stress van vakantie?

Bij vertrek en bij terugkomst? Duurt het even voor je echt in vakantiestemming bent? Begin je dagen voor je weer aan het werk gaat al na te denken over wat je allemaal achtergelaten hebt. Wat je nog moet doen. Wat je niet mag vergeten.

Zo wordt je vakantie toch wel een behoorlijk stuk korter en minder plezierig.

Dat kan anders

Met een aantal eenvoudige stappen zorg je voor overzicht als je vertrekt, wat te doen met inspiratie tijdens je vakantie en hoe je van je eerste werkdag een rustpunt maakt. Wel belangrijk; stap 1 kun je al zo’n vier werken voor je vakantie nemen. Zet die dus direct in je agenda of takenlijst. En ook stap 2 en 3 kun je nu al in je agenda regelen.

Stap 1 – Informeer mensen op tijd

Zet in je e-mailhandtekening en op andere belangrijke plekken wanneer je met vakantie bent. Doe dit maximaal vier weken en minimaal 2 weken voor je vertrek. Neem daarbij je laatste werkdag als je eerste vakantiedag – dat geeft ruimte om goed af te ronden. Je bent er wel, maar niet bereikbaar.

Het is een vorm van verwachtingsmanagement. Je geeft iedereen de kans om, als dat nodig is, nog voor je vakantie contact op te nemen.

Stap 2 – De laatste werkdag

Plan die dag volledig in voor afronden. Je hebt iedereen al laten weten dat je er die dag niet bent. Zo kun je rustig afronden. Zie het als een lange wekelijkse evaluatie. Je ruimt op, je kijkt terug, je kijkt vooruit en zorgt dat alles staat waar het hoort. Begin deze dag met het aanzetten van je afwezigheidsassistentšŸ˜Š

Stap 3 -Blok je eerste werkdag

Die eerste dag is voor jou. Geen overleggen en geen afspraken. Alleen wat er in je vakantie is binnengekomen en wat je zelf voor je vakantie had klaargezet. Lees, plan, stel prioriteiten en de volgende dag kun je gericht en met overzicht aan de slag.

Stap 4 – Zorg voor een plek voor ideeĆ«n

Een klein notitieboekje of een app. Als je het maar makkelijk mee kunt nemen. Juist in een andere omgeving, als je met hele andere dingen bezig bent komen er vaak mooie dingen in je op. Die wil je bewaren. In je notitieboekje of app dus. Daarmee haal je het uit je hoofd en hou je de rust vast.

Bonus – Maak afspraken met je reisgenoten

Als ondernemer is het niet altijd makkelijk of mogelijk om je werk helemaal los te laten. Maak daarom afspraken met je reisgenoten op welke momenten je bijvoorbeeld je e-mail checkt of je voicemail afluistert. Spreek je daar Ć©Ć©n of twee vaste momenten op een dag voor af, dan kun je de rest van de dag met al je aandacht bij je reisgenoten en vakantie zijn. Leuker voor hen en voor jou!

Fijne vakantie!