Gelezen – Why we sleep van Matthew Walker

27 mei 24 | Blog

Leestijd: circa 3 minuten

In 2022 las ik Why we sleep van Matthew Walker. 2022 was ook een bijzonder slecht slaap-jaar voor mij. Met dank aan de perimenopauze. 🥱

De frustratie was des te groter omdat ik altijd een goede slaper ben geweest. Ook als het spannend was of de stress opliep. Soms was het inslapen wat lastiger, maar echt langdurig wakker liggen was een compleet onbekend fenomeen voor mij. En hoewel het nu beter gaat, is goed slapen niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit was.

Hoe ik erbij kwam om juist toen dit boek te lezen? Geen idee! Waarschijnlijk vond ik het zoals ik altijd mijn volgende boek vind; viavia. Ik heb het uiteindelijk pas in 2023 uitgelezen, omdat ik er (nog meer) stress van kreeg.

Biografie Elon Musk - Walter Isaacson

Wil je dit boek wel lezen dan?

Ja, dat wil je. Om je aan te sporen je kennis over slapen op te vijzelen geef ik je een citaat uit het boek, waarmee de directe relatie tot je functioneren helder wordt.

Many of the Fortune 500 companies that I give presentations to are interested in KPIs – key performance indicators, or measurables, such as net revenue, goal accomplishment speed, or commercial success. Numerous employee traits determine these measures, but commonly they include: creativity, intelligence, motivation, effort, efficiency, effectiveness when working in groups, as well as emotional stability, sociability, and honesty. All of these are systematically dismantled by insufficient sleep.
[…..] That is sleepy employees are unproductive employees.

Pagina 299 van de Penguin pocket uitgave.

Slaap is de basis

Slaap is het herstellende proces dat ervoor zorgt alles in ons lijf en brein zo goed mogelijk verloopt. Goed slapen zorgt voor meer geluk, voor focus, voor een gezond gewicht, voor een goed functionerend imuunsysteem, voor meer creativiteit enzovoort.

Een eye-opener vond ik bijvoorbeeld dat je er anders van gaat eten! Door slaapgebrek heb je meer trek in vettige, zoute of juist zoete dingen. Je maakt slechtere keuzes. En dat gaat dan weer niet alleen over wat je eet.

Ik kon dus echt niet verder lezen toen ik meer nachten op de bank zat dan in bed lag. De gevolgen daarvan voelde ik ook zonder al die informatie wel🫤

Slapen is geen luxe

Genoeg slapen is noodzaak als je op je best wilt functioneren. Negeer de mensen die beweren dat je alleen succesvol kunt zijn als je maar 6 uur slaapt. Of als je iedere dag om 4 uur opstaat, terwijl je natuurlijke ritme zorgt dat je rond half zeven wakker wordt. Het is niet goed voor jou of het werk dat je doet.

Why we sleep is niet echt een praktisch boek

Als je weet welke ellende te weinig of niet goed slapen veroorzaakt, dan wil je ook weten wat je kunt doen. Ik in ieder geval wel!

Dan is het boek Superslapen van Floris Wouterson een goede optie. Een veel praktischer boek. Met ook veel achtergrond informatie en vooral met praktische tactieken om routines in te bouwen en slecht slapen tegen te gaan.

Denk aan dingen als slaapkamertemperatuur, welk matras het beste voor jou is, hoe je een slaapdagboek bijhoudt en welke invloed koffie, alcohol en technologie op je slaap hebben.

Wouter geeft je sjablonen en handvatten om stap voor stap naar je ideale slaap toe te werken. Een goed leesbaar boek!

Mijn belangrijkste lessen uit deze boeken

 • Het belang van een avondroutine is niet te onderschatten.
  Het afsluiten van je dag, de overgang naar ontspanning en rust, het is de basis voor goed slapen. Rond acht uur neem ik een douche, mijn telefoon blijft vanaf dat moment in mijn kantoor achter, ik lees nog wat of kijk iets kalms op tv. Om tien uur ga ik naar bed. Op de meeste dagen is dat hoe mijn avond er uitziet.
 • Hoe en wanneer je een goede powernap doet.
  Helaas heb ik nog steeds perioden dat slapen niet zo vanzelfsprekend is. Dan werkt een powernap na de lunch echt om een goede dag te hebben. De clou zit in niet in je diepe slaap terecht komen. Dus maximaal 25 minuten slapen. Ik zet een wekkertje, maar word eigenlijk altijd net daarvoor wakker. Slaap je langer en wordt je dus in de diepe slaap wakker gemaakt, dan voel je eerder slechter dan beter na je powernap. Powernaps na drie uur ’s middags zijn geen goed idee. Dan heeft het teveel invloed op de aanmaak van je slaaphormonen, waardoor je minder goed in slaap valt.
 • Niet in bed blijven liggen als je niet kunt slapen.
  Ik moest echt een drempel over, eerlijk gezegd. Hoe frustrerend het wakker liggen ook is, iets in mij wilde niet mijn bed uit want stel dat ik zo dadelijk wèl in slaap val. Toch ben ik het op zeker moment gaan doen en heb heel wat uren hakend of lezend op de bank doorgebracht. Zo midden in de nacht dat tegelijk raar en ok. Het voorkomt dat je je bed gaat associeren met wakker liggen en je al bij voorbaat druk gaat maken. Wat weer niet helpt….. enzovoort. Dus, na wat gedraai ontgaat de slaap je? Opstaan!
 • Technologie is funest voor je slaap.
  Blauw licht, notificaties, standby lampjes, straling. Wat je er ook van vindt, minder is beter en al helemaal in je slaapkamer. Wist je dat je telefoon zelfs je aandacht trekt als er niks te horen of te zien is? Gewoon weer een wekker kopen dus!