Ritme kan je redden

22 mei 24 | Blog

Leestijd: circa 3 minuten

Altijd komt het gesprek op een zeker moment op planning, structuur en ritme. Altijd is dat waar weerstand om de hoek komt kijken 😃

Toch blijf ik het zeggen; ritme kan je redden! Om verschillende redenen.

Wij mensen zijn ritmische wezens

Dat zijn we helemaal vergeten, lijkt het wel.

We zijn onderdeel van de natuur en daarmee onderdeel van de cycli die daar zo belangrijk in zijn. De seizoenen, de maanden, het ritme van dag en nacht.

In plaats van die ritmes te negeren kun je er ook bewust aan meewerken. In de zomer is je energie nu eenmaal anders dan in de winter. En je natuurlijke waken en slapen ritme is er niet voor niks.

Structuur en ritme helpen in het aanleren van (nieuwe) gewoonten

Laat dat nou net de energie- en tijdbespaarder zijn waar iedereen naar op zoek is.

Je brein vraagt veel energie om goed te werken. Als je de hele dag alles “uit je hoofd” doet (want dat onthou je wel even, toch?), dan ben je aan het einde van de dag uitgeput.

Door herhalende taken en acties uit je hoofd te halen en op vaste tijdstippen in te plannen, hoef je er niet steeds aan te denken. In het begin voelt dat nog wat kunstmatig, maar na verloop van tijd wen je aan dat ritme en wordt het een gewoonte. En de lol van gewoonten is dat ze zo goed als vanzelf gaan. Ze kosten je nauwelijks energie!

Energie die je kunt gebruiken om na te denken. Want dat is waar je brein voor gemaakt is; nadenken. Niet takenlijstjes onthouden.

Structuur en ritme geven ruimte

En daarmee een gevoel van vrijheid. Hoe tegennatuurlijk dat voor velen ook klinkt.

Tussen de vaste delen van de dag door, heb je alle (hoofd)ruimte om bijvoorbeeld je creativiteit de ruimte te geven. Als je jezelf niet steeds aan herhalende zaken hoeft te helpen herinneren heb je ruimte (lees: vrijheid) om ideeën te laten ontstaan.

De discipline opbrengen om op vaste momenten te zorgen voor dat wat gedaan moet worden maakt dat je je vak kunt uitoefenen zonder afgeleid te worden door lijstjes in je hoofd.

Het gevoel van vrijheid is voor een groot deel afhankelijk van de wetenschap dat je de meeste dingen onder controle hebt. Dat is niet alleen dat je de facturen deze maand op tijd betaald hebt, maar ook dat je volgende maand op tijd een herinnering krijgt om nieuw binnengekomen facturen te betalen. Die herhaling, het ritme, dát geeft rust in je kop.

Dus ritme kan je redden

Dat is wat overdreven natuurlijk😉 Maar het zal je (werk)leven wel heel veel makkelijker en rustiger maken. Bedenk hoeveel hoofdruimte je overhoudt als je alle wekelijks of maandelijks herhalende taken of activiteiten in de eerste week van januari in je agenda of takenmanager zet.

Dan komen ze steeds precies op tijd in beeld. Als er iets veranderd hoef je alleen het moment of de frequentie aan te passen.

“Dat werkt voor mij niet”

Klopt. Als je er niet aan begint dan werkt het niet🫣

Als je er wel mee start, bedenk dan; alle begin is lastig en als je het al kon hoefde je het niet te leren. Dus neem een half uur en bepaal welke taken of activiteiten onevenredig veel hoofdruimte innemen. Zakelijk of privé, dat maakt niet uit. Je hebt maar één hoofd!

Begin klein. Maximaal drie taken of activiteiten, zou ik zeggen. En geef het niet te snel op. Je hebt echt een aantal weken nodig voor je nieuwe gewoonten hebt aangeleerd. In dit geval is de gewoonte dat je gaat doen wat voor die dag op de planning staat. Dat heb je er tenslotte zelf opgezet.

Bij deze nieuwe gewoonte hoort ook dat je soms nee zegt tegen dingen die iemand anders voor die dag op je planning wil parkeren. Maar dat is een verhaal op zich, denk ik 😉