Kostbaar 1/2

7 mei 24 | Blogserie Tijd

Leestijd: circa 3 minuten

Waaraan gaat het op?

Weet jij waar je tijd blijft? Vraag je je op vrijdag wel eens af wat je deze week, die toch echt alweer voorbij is, eigenlijk hebt gedaan? En dan vooral of je gedaan hebt wat JIJ wilde doen en niet wat anderen van links en rechts naar je toe gooide.

De tijd vliegt

We zeggen het zo makkelijk; de tijd vliegt. Hoe ouder je wordt hoe meer je dat gaat voelen. Hup! Weer een jaar voorbij. Een jaar dat begon met goede voornemens. Nu toch echt een andere baan. Of gaan werken aan je fitheid, met goede regelmaat. Dit jaar eet je minimaal vier van de vijf werkdagen thuis, met de mensen die belangrijk voor je zijn. De statistieken van hoe dat gaat met goede voornemens moet je zelf maar even opzoeken. Niet echt om vrolijk van te worden. Voor je het weet is het een week niet gelukt. Dan twee weken niet. Dan twee maanden niet. En dan is het bijna kerst en denk je na over de voornemens voor het nieuwe jaar.

Er zijn twee belangrijke oorzaken die maken dat de goede voornemens zoals wij die kennen niet werken. Allereerst gaat het alleen over een resultaat. Bijvoorbeeld; twee keer per week naar de sportschool. Dat gaat niet vanzelf gebeuren. Focus op het resultaat is wensdenken, hopen dat het goed komt. Hoop is een hopeloze strategie. Wat moet je doen, om twee keer per week in de sportschool te staan? Daarover in het praktische deel 4 meer!

Het andere dat in de weg staat van goede voornemens zijn je gewoonten. Vaak gaan de voornemens over het aanleren van nieuwe gewoonten. Dat lukt alleen als je heel bewust bezig bent met het omzeilen van je bestaande gewoonte. Die bestaande gewoonte, daar denk je niet over na. Dat heb je al gedaan voor je het weet. Daarom zijn gewoonten zo fijn. Kost weinig tot geen energie. Dat veranderen is niet makkelijk. Gewoonten zijn zo’n interessant en uitgebreid onderwerp dat ik daar een heel Vakblad over kan maken!

Bewustzijn en bewust zijn

Bewustzijn en bewust zijn. Een leuk en belangrijk spel met woorden.

Bewustzijn gaat over het kennen van jezelf. Weet je wat je doet? Welke impact dat heeft? Weet je wat je triggers zijn? Waar wordt je boos van of blij? Het gaat over het nadenken over dat soort dingen nadat het heeft plaatsgevonden en als je er beter in wordt, tijdens en zelfs voor dat het plaatsvindt. Dan kun je tijdens een gesprek ook naar jezelf kijken en je afvragen hoe je deelneemt aan dat gesprek. Maar laten we beginnen bij het begin.

Je zelfbewustzijn trainen kun je doen door bijvoorbeeld iedere dag aan het eind van de dag even terug te kijken. Je neemt even kort door, met jezelf, wat je die dag gedaan hebt. Wat je goed vond gaan en wat je beter zou willen doen. Waar je je aan ergerde en waar je trots op bent. Dat soort vragen. Het goede en het minder goede. Als je iets ontdekt dat je steeds doet en dat eigenlijk nooit effectief is, kun je gaan werken aan het aanleren van nieuw gedrag.
Bewust zijn gaat over je fysieke en mentale aanwezigheid. Ben je er echt? Je komt thuis, zit aan tafel met je gezin en bent met je hoofd nog bij het laatste gesprek op het werk. Je hebt twee overleggen vlak na elkaar gepland en aan het begin van de tweede ben je er nog helemaal niet bij. Alles wat er in het vorige overleg werd besproken tolt nog door je hoofd. Je doet jezelf en de mensen met wie je aan tafel zit een groot plezier om daar wat aan te doen. Of dat nou de eettafel of de vergadertafel is.

Het allerbelangrijkste is ook hier zelfbewustzijn. Voel dat je er niet of nog niet helemaal bent. Leg het op tafel en vraag wat tijd. Om kort aan je gezin of partner te vertellen wat er het laatste uur op je werk speelde. Of om voor je echt aan het volgende overleg begint, je gedachten en aandachtspunten even op te schrijven. In beide gevallen kan 5 minuten het verschil maken.