Kostbaar 2/2

7 mei 24 | Blogserie Tijd

Leestijd: circa 3 minuten

Wat is waardevol?

Zie jij je tijd als waardevol? Kies je bewust waar je het aan besteed? Heb je het gevoel dat je nog tijd zat hebt om te doen wat je echt leuk en belangrijk vindt?

Je hebt maar één leven

Ik weet het, het klinkt misschien een tikkeltje dramatisch. Maar wat je ook gelooft over leven na de dood; wat er is, is nu. Dus wat doe je nu? Doe je wat je moet doen en hoop je straks tijd te hebben voor het belangrijke, het leuke, het nodige? Hoop is nog steeds niet de beste strategie. Zeg eens tegen jezelf; ik heb dit leven, ik heb nu. Als alles zou kunnen, wat zou ik dan doen? Wijkt het antwoord erg af van hoe je leven er nu uitziet? Dan zou ik vooral doorlezen.

Waar zeg je ja tegen?

Ja zeggen is makkelijk. Ja zeggen is lekker. Ja zeggen is goed voor je zelfvertrouwen. Geen gezeur, je maakt iemand blij, je voelt dat je nodig bent. Dus we doen het snel en vaak. Als je het mij vraagt veel te snel en veel te vaak. Ook hier speelt het niet bewustzijn van je gedrag een grote rol. We herkennen denk ik allemaal van die momenten dat je je afvraagt waarom je in hemelsnaam ja gezegd hebt. Het was al gebeurd voor je er goed over na kon denken. Dit is een goed punt om mee te nemen in je terugkijkmoment aan het eind van de dag.

Als we het nog verder afpellen komen we bij hoe het voelt om géén ja te zeggen. Het gevoel dat je de vragensteller misschien aan zijn of haar lot overlaat. Of het gevoel dat als je er niet bij bent, je misschien belangrijke dingen mist. Het gevoel dat je straks niet meer nodig bent als je nu geen ja zegt. Dat is een interessante gewaarwording. Een spannende ook. Uit ervaring weet ik dat mensen het maar irritant vinden als je geen ja (meer) zegt. Ik weet ook dat ze het wel overleven en er in sommige gevallen enorm vindingrijk van worden. Je gaat ook dingen missen. Dingen die misschien leuk waren om te weten of mee te maken, maar niet noodzakelijk. Weet je trouwens dat het heel goed is voor je zelfvertrouwen als je dingen kunt doen die je echt belangrijk vindt, in plaats van de hele tijd (andermans) brandjes te blussen?

Waar zeg je nee tegen?

Iedere keer dat je tegen iets of iemand nee zegt, zeg je ja tegen jezelf.
Korter kan ik het niet maken. Straks in het praktische deel zet ik je aan het werk met wat belangrijk voor je is. Dat gaat je helpen om te kiezen voor een nee, waar je nu uit gewoonte misschien ja zegt en daar later spijt van hebt. Want natuurlijk moet je ja blijven zeggen tegen de mooie, belangrijke, leuke en een paar noodzakelijke dingen.

Opsparen kan niet

Dus tijd is kostbaar. Je kunt het echt maar één keer uitgeven. Er bestaat niet zoiets als een spaarrekening voor tijd. Heb je het moment gemist, dan is het ook echt weg. Gun het jezelf om de momenten die er toe doen heel bewust mee te maken. Zoveel als kan.

Misschien vraag je je af wat dat met leidinggeven te maken heeft. Je kunt raden wat ik ga zeggen; alles! Wil je als voorbeeld geven dat je leven geleidt wordt door alles en iedereen, maar niet door jezelf? Wil je je team leren dat ad hoc reageren en altijd je eigen wensen en dromen aan de kant schuiven zal leiden tot een gelukkig (werk)leven? Ik hoop het niet! Als leidinggevende die werkt aan de balans tussen werk en privé, tussen lange en korte termijn, tussen het individu en het grote geheel, ben je voor je team een inspiratie. Je geeft ze impliciet toestemming om dezelfde balans te zoeken. Onderzoek laat zien dat medewerkers daar gelukkiger van worden en dat gelukkiger medewerkers productiever zijn en kwalitatief beter werk leveren. Iedereen wint!