Werk – privé balans? Ga liever voor een mix

29 jul 24 | Blog

Leestijd: circa 3 minuten

Als je bent gaan ondernemen om de wereld mooier achter te laten dan je haar vond is het risico groot dat alles aan de kant moet voor de goede zaak. Er is altijd meer te doen. Meer impact te maken. Meer mensen te helpen. Het is funest voor de zogenaamde werk – privé balans.

Dat is niet vol te houden

Ja, veel valt of staat met jou als ondernemer of jullie als oprichters. Vooral in de eerste jaren. Juist daarom is het belangrijk om een goede mix te zoeken tussen werken en andere activiteiten. Dat wat privé, sociaal of zelfzorg heet.

Zoek niet naar balans

Balans is wiebelig. Niet echt stabiel. En wat is die balans dan? 50/50? Of 80/20? Daar ga je niet uitkomen.

Van Dale zegt over balans:

1 tweearmige weegschaal: “de balans doen doorslaan” de zaak beslissen

2 evenwicht: “in balans zijn” in evenwicht; “uit zijn balans raken” uit zijn evenwicht

Dat klinkt als een dun lijntje. Het scherpst van de snede. Het risico dat het doorslaat naar de verkeerde kant is steeds aanwezig. Balanceren is vermoeiend!

Een mix is steeds anders

Het loopt lekker door elkaar, precies zoals jij dat prettig vindt.

Van Dale zegt over mix:

1 Mengsel

2 Gevarieerd geheel

Sommige dagen is het “all work and no play”. Op andere dagen maak je in de ochtend eerst een lange wandeling of bezoek je familie. Het gevarieerde geheel maakt dat het leuk blijft. Dat de energie-nemers goed afgewisseld worden met energie-gevers.

Want laten we eerlijk zijn

Als je vanuit een waarschijnlijk idealistische droom je bedrijf gestart bent, dan is dat nooit echt uit of weg. Het speelt altijd in je achterhoofd. Als het gaat groeien en er komt personeel krijg je er heel nieuwe hoofdbrekens bij. Dat gaat altijd door.

Het is de mix die je brein rust geeft

Daarom gaat het over het energie en opladen, over inspanning en ontspanning. Op die manier bekeken is het opeens heel logisch dat je een rondje gaat hardlopen na een ochtend vol overleggen. Of dat je op zondagmiddag werkt, zodat je op woensdagmiddag bij de voorbereidingen voor de schoolmusical kunt helpen.

Hoe doe je dat dan?

Door een jaarplan te maken. Niet zo één met keiharde doelenstellingen. Deze gaat over ruimte maken voor ontspanning, energiegevers en dingen waar je blij en die je belangrijk vindt. Dat doe je vóór dat die tijd ingenomen wordt door werk.

Het is een heerlijk eenvoudige strategie. In de eerste week van het jaar vul je je agenda met alles wat je al weet; verjaardagen, belangrijke momenten op school, sportmomenten, date night, lange en korte vakanties. Alles dat belangrijk voor je is en een onbetwistbare plek in je agenda verdient. Eens per kwartaal plan je nog een minuut of 20 in om nieuwe dingen toe te voegen of bestaande aan te passen.*

Met deze strategie zal de mix meestal kloppen. Tijdens je maand- of weekplanning kun je nog finetunen en eventuele conflicten oplossen.

Verwar eenvoudig niet met makkelijk

De strategie mag dan eenvoudig zijn, dit consequent volhouden vraagt iets dat we als mens nogal moeilijk vinden. Nee zeggen.

Je wilt de ander niet teleurstellen (niet jouw verantwoordelijkheid), het is allemaal belangrijk (nee hoor), het is allemaal leuk (teveel leuk is ook niet fijn). Ik ken ze allemaal en val ook nog wel eens in één van die kuilen. Maar oefening baart kunst. Hou vol. Denk aan die mix! Wanneer is die goed? Wanneer doet het wonderen voor je energie? Als het werkt wil je nooit meer anders.

 

*Lees je dit in een andere maand dan januari? Update dan je agenda voor de rest van het jaar in de komende week en zet meteen een herinnering in je agenda of takenlijst voor aanstaande januari. Niet te lang over nadenken, gewoon doen!